TEKNOLOJİ

Araştırmacılar, Dünyanın İlk 3.200 Megapiksel Dijital Fotoğrafını Çekti

SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı’nın blog gönderisine göre Stanford araştırmacıları, dünyanın en büyük dijital kamerasının parçası olacak sensörleri kullanarak şimdiye kadarki en yüksek megapikselli fotoğrafı çekmeyi başardılar. Araştırmacılar bu sensörler ile 3.200 megapiksel dijital fotoğraf çekti. Bu gerçekten etkileyici bir değer.

Bu kamera, üniversitenin Şili’deki Legacy Survey of Space and Time (LSST) teleskopuna kurulacak. Bununla birlikte kamera, karanlık enerjiyi ve karanlık maddeyi inceleyecek. Aynı zamanda oldukça yüksek çözünürlükte çekim yapabilen bu kamera, “tüm zamanların en büyük astronomik filmini” çekmek konusunda da yardımcı olacak.

Bu kamerayla çekilen fotoğraflar o kadar büyük ki, bir tanesini tam boyutlu olarak görüntülemek için 378 4K ultra yüksek çözünürlüklü TV ekranı gerekir. Diğer kameraların yakalayamayacağı küçük, loş nesneleri de bu kamera sensörü sayesinde görebilirsiniz. Çözünürlük o kadar yüksektir ki, 15 mil öteden bir golf topunu görebilirsiniz ve sensörler, çıplak gözle görünenden 100 milyon kat daha loş nesneleri tespit edebilir.

Bu şaşırtıcı performans, her biri 16 megapiksel ölçen, şarj bağlı cihazlar (CCD’ler) olarak bilinen 189 sensör aracılığıyla mümkün hale geldi. CCD’ler, kameranın odak düzlemini oluşturan “rafts” adı verilen birimler halinde paketlenmiştir. 21 raft ile birlikte görüntüleme için kullanılmayan dört özel raft vardır. Odak düzlemi toplamda 3.2 milyar piksel içerir. Her biri 3 milyon dolar değerinde olan raftların her biri, altı “sinir bozucu” ay boyunca odak düzlemi için bir ızgaraya yerleştirildi.

Neyse ki 3.200 megapiksel çözünürlüğündeki görüntüler, sensörlerin önemli bir ilk testi geçmesinin sonucu olarak ortaya çıktı. Projenin bazı önemli aşamaları bunların arkasında olsa da, ekibin kameranın geri kalanını oluşturmak için hala yapması gereken birtakım zorlu işler var. Kamerayla ilgili son testin ise 2021 yılının ortalarında başlaması bekleniyor.

“Araştırmacılar, Dünyanın İlk 3.200 Megapiksel Dijital Fotoğrafını Çekti” başlıklı haber ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir