GÜNCEL HABERLER TEKNOLOJİ

iOS 14 Sürümü Tanıtımdan Aylar Önce Nasıl Sızdırıldı?

Görünen o ki Apple’ın oldukça ciddi iç güvenlik sorunları var. Vice tarafından bildirilen habere göre, iOS 14 mobil işletim sisteminin erken bir sürümü, oldukça erken bir şekilde elinde olmaması gereken kişilere geçti. Bazı güvenlik uzmanları, bilgisayar korsanları ve teknoloji medyası bu sızıntı ile yeni sürüm ile gelen özellikleri sızdırmış oldu.

Bu sürümün tam olarak nasıl sızdırıldığını bilemiyoruz. Ancak yabancı teknoloji medyasında yer alan bilgilere göre bu sızıntının nedeni 2019 Aralık ayında yasadışı olarak satılan iOS 14 yüklü bir iPhone 11 modelidir. Bu cihaz Apple’ın Çin’de üretim yapan fabrikalarının birinde mevcuttu. Bu cihazı kötü niyetli bir çalışan internet üzerinde satmak istedi. Sonrasında ise bir alıcı buldu ve binlerce dolara bu iOS 14 yüklü telefonu satmayı başardı.

iOS 14 işletim sistemi yüklü iPhone 11 modelini satın alan kişi ise bir şekilde cihazın içindeki yeni iOS güncellemesini ayrıştırdı. Daha sonrasında ise bunu bazı geliştiriciler ve güvenlik uzmanları ile paylaştı. Sonuç olarak yeni sürüm piyasaya çıkmadan aylar önce bazı kişilerin eline geçmiş oldu.

Tabii ki mobil işletim sisteminin yeni sürümü bu kişilerle sınırlı kalmadı ve her geçen gün çok daha fazla kişiye yayıldı. Bundan dolayı birçok kişi yeni sürümün özelliklerini öğrenmiş oldu. Bu yenilikleri öğrenen teknoloji medyası da iOS 14’ün yeni özellikleri diye başlıkları atmaya ve bu özellikleri haberleştirmeye başladı.

Apple’ın yeni iOS sürümleri ile alakalı küçük sızıntılar resmi tanıtımdan birkaç ay önce genellikle ortaya çıkar. Ancak hiçbir zaman bugünkü kadar büyük bir sızıntı olmadı. Şu anda ortada olan oldukça büyük bir güvenlik açığıdır aslında. Basbayağı henüz yayınlanmayan bir sürümü bazı kişiler cihazlarına yüklemiş durumda.

Apple’ın iOS 14 Sürümü İle Gelecek Yenilikler Neler?

iOS 14 sürümü ile birlikte gelen yeni özelliklere değinelim biraz da. Ortaya çıkan son sızıntılara göre yeni bir fitness uygulaması, şirketin kalemi için PencilKit API paketi, güncellenmiş iMessage gibi özellikler gelmektedir. Tabii ki sadece bunlarla sınırlı değil. QR kod okutarak üçüncü taraf uygulamaları test etme gibi önemli bir özellik de bu sürümde sunulacak.

Geçmişe baktığımız zaman Apple her sene WWDC etkinliğinden hemen sonra geliştiriciler için yeni iOS sürümünün ilk beta sürümünü yayınlamıştır. Bu etkinlik ise genellikle Haziran ayında gerçekleşmektedir. Ancak bu yıl koronavirüs salgınından dolayı şirket formatı değiştirdi ve 22 Haziran tarihinde online etkinlik olarak sunacak.

Apple, her sene düzenli olarak yeni tanıttığı iPhone modelleri ile birlikte yeni iOS sürümünün kararlı sürümünü de resmi olarak sunmaktadır. Bu sene de yeni iPhone 12 serisi ile birlikte iOS 14’ün kararlı sürümünü muhtemelen göreceğiz.

Kaynak

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir