BİYOGRAFİ

Afra Saraçoğlu Kimdir? Nerelidir? Yaşı Kaç? Hangi Dizilerde Oynadı?

Afra Saraçoğlu, 2 Aralık 1997 tarihinde Edremit’de doğmuştur. Türk dizi ve sinema oyuncusu.

Adı: Afra Saraçoğlu
Doğum Tarihi: 2 Aralık 1997
Doğum Yeri: Edremit
Boyu: 1.70 m.
Kilosu:  59 kilo
Burcu: Yay
Göz Rengi: Mavi
Saç Rengi: Açık kahverengi
Annesi: Lütfiye Saraçoğlu
Instagram: https://www.instagram.com/afrasaracoglu/
Evcil Hayvanları: Köpeği var.

Ailesi: Anne ve babası o küçük yaştayken ayrıldı. Babası ile görüşmüyor, O’nu annesi büyüttü. Annesi gayrimenkul işi ile ilgileniyor. “İki sene önce dedem vefat ettiğinde çok büyük bir kırılma noktası yaşadım. Çünkü babasız büyüyen bir kız olduğum için annemle beraberdik ve başımızda bir erkek yoktu. Benim dayanağım dedemdi. Hatta bazı dönemler dedem benim saçlarımı taradı, bana kahvaltı hazırladı, okula götürdü. Bir erkek, bir abi, bir baba olarak çok yol gösteriyordu, arkamda duruyor, koruyup kolluyordu dedem. Onun vefatından sonra hem olgunlaştım hem de hayatımda artık daha önemli, ciddi kararlar almaya başladım.”

Çocukluk yılları: Oyuncu olmayı küçüklüğünden beri isteyip hayalini kuruyordu. Evde kendi kendine senaryolar yazıp kostümler diker, sonra onları canlandırır, annesinin telefonuna kaydederdi. Annesine destek olmak için küçük yaşlardan itibaren çalışmaya başladı.  “Çocukluğumdan beri bir hayaldi benim için oyunculuk. İlkokul arkadaşlarımın hakkımda düşündüklerini yazdıkları bir yazı okudum geçen; benim için esprili, taklitçi bir kız demişler. Hayatım boyunca öyleydim. Küçükken karakterler yaratıyor, senaryolar yazıp iki farklı karakter olup oynuyordum.  Ama açıkçası bu kadar kısa sürede bu kadar çok iş yapmayı hayal etmiyordum.” Annem bana maddi olarak yaşadığımız zorlukları hiç yansıtmadı ama her şeyin farkındaydım. Bir dönem Akçay’da yaşadık. Uzun dönem Antalya’daydık. Ona destek olmak, eve maddi yardım sağlamak için 13 yaşımda çalışmaya başladım.”

Eğitim hayatı: Eğitimine Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde devam ediyor.

Hayatının dönüm noktası: Annesinin sosyal medyada Özcan Deniz’in yaptığı bir ‘casting’ paylaşımını görüp başvurmasıyla beraber hayatının akışı değişti. “Eskişehir’de üniversiteye başladığım ilk yılımda annem Özcan Deniz’le iletişime geçmiş benim için, oyuncu olma isteğimle ilgili. Çok sever, işlerini takip ederdi. Ben istemesem asla öyle bir şey yapmazdı, benim çok büyük tutkumdu, annem de bana destek çıktı. O sırada da ‘İkinci Şans’ filminin seçmeleri yapılıyormuş. O güne kadar çok gelmiştim İstanbul’a seçmelere. Ama biraz da küçük gözüktüğüm için istenen o feminen rollere olmuyordum bir türlü. ‘İkinci Şans’ın audition’ına gittim, tam bana uygun bir roldü ve oldu. Kesinlikle kadere inanıyorum, hiçbir şey tesadüf değil bence. İlk günü çok iyi hatırlıyorum. Ben Eskişehir’den, annem Akçay’dan yola çıktık ve sabah 05.00’de İstanbul’da olduk. Deneme çekimi öğlendi girdim ve Eskişehir’e döndüm. İki gün sonra ‘İkinci Şans’ filmi için yeniden çağrıldım ve seçildim. Sonra ‘Kötü Çocuk’ adlı sinema filmi ve ‘Fazilet Hanım ve Kızları’ dizisi geldi.

Oyunculuğa ilk adım: Kamera karşısına ilk kez ‘İkinci Şans’ adlı sinema filmi ile geçti.

Hangi proje ile parladı? ‘Fazilet Hanım ve Kızları’ dizisinde canlandırdığı ‘Ece Çamkıran’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Dışarıya çok yansıtmasa da duygusal bir insan. Hayat şartlarından ötürü küçük yaşta olgunlaşmak zorunda kalmış. “Omuzlarım dik, ayaklarım üzerinde durmayı bildim. El bebek gül bebek büyütülemedim. Küçük yaşta olgunlaştım. Belki bulunduğum noktanın sebebi de buydu. İçimde geçmişte gerçekleştiremediğim hayallerin hırsı, azmi ve hevesi var. Ruhum yaşlı, olgunum belki de sebebi geçmişte yaşadıklarım.”

Sosyal: Sakin bir yapısı var, gece hayatını sevmiyor. “Arkadaşlarımla gece kulüplerine gitmek yerine birbirimizi duyabildiğimiz sakin mekânlarda vakit geçirmeyi seviyorum.”

Düşünce yapısı: Doğal ve sade olmanın bir insanı her zaman güzel gösterdiği görüşünde. “Kendimi en güzel hissettiğim anlar, kendime en çok güvendiğim anlar. Bu güven için de tabii ki küçük, büyük birçok etken devreye giriyor. Yaptığım işe olan inancım, çalıştığım ekipler ile olan iletişimim, güne başlarken kendimi zinde hissediyor oluşum. Bir de her kadın gibi ben de günün ilk anından itibaren kendimi güzel hissederek güne başlarsam; saçım, makyajım, kıyafetim bana kendimi iyi hissettiriyorsa mutlu hissediyorum.”

Sette nasıl birisi? Müzikle rahatlıyor, besleniyor. “Oynayacağım sahnenin duygu yoğunluğu çok fazlaysa mesela duygusal şarkılar dinliyorum öncesinde. Eğlenceliyse sabah o modla uyanıp öyle müzikler dinliyorum. Müzik hayatımın her alanında var diyebilirim. Onun dışında hep bir anı defterim vardır. Düşündüklerimi, o gün beni etkileyenleri yazarım. Beni çok rahatlatıyor.”

Mutluluk kaynağı: Annesi ile ilişkisi en büyük mutluluk kaynağı. “Annemle çok yakın iki arkadaş gibiyiz. Benim her şeyimi bilen sırdaşımdır aynı zamanda. Annemle yürüyüş yapmayı ve Antalya’ya gittiğimizde hobi olarak voleybol maçı yapmayı çok seviyorum. Annemle kesin olarak her akşam günün değerlendirmesini yaparım. Aile benim için fikir almak, paylaşmaktır. Hem defterimle, hem annemle her şeyimi paylaşıyorum. Onun diziyle ilgili olumlu yorumları da beni çok motive ediyor.”

İlk sinema filmi: Özcan Deniz/ İkinci Şans

Hayran olduğu kişi: Oyunculuk olarak Eddie Redmayne kendine örnek aldığı isim. “ Akıllı, beyin gücü yüksek ve aydın nitelikli insanlar benim için her zaman örnek alınacak kişiler.”

Aşk tanımı: Aşk, hayatının merkezinde değil. “Kariyerime odaklıyım, kafam dağılsın istemiyorum. Ama ne olursa olsun huzurdur aşk bence. ‘Sakın aşık olma, çok üzülürsün’ falan diyorlar çevremden, bence de olacaksa da huzurlu olsun, özgürlük olsun.”

Hayata bakışı: Ünlü olmak hayatında bir şey değiştirmemiş, hâlâ aynı olduğunu düşünüyor. “Sadece insanların biraz daha saygısı artıyor sanırım size. Tabii ki alışıyorsunuz insanların tepkilerinin değişmesine ama bazen ‘Vay be’ diyorum. Oturup, dışarıdan bakıp kendimi değerlendiriyorum. Buraya kadar gelmem güzel bir şey, mutlu oluyorum bu konumda olduğum için. Hep hayal ettim. Sürpriz olmadı. Hedefimdi ve ulaşacağımı hissediyordum. Çevremden de çok duyardım ama içimde bir his, bir inanç vardı bu noktaya geleceğime dair. Daha iyisi olacağına da inanıyorum.”

İş hayatına bakışı: Önemli olanın 40-50 yaşından sonra da oyunculuk yapabilmek olduğuna inanıyor. “Sürekli üstüne bir şeyler koyarak kendimi geliştirmek, hedeflerimi yüksek tutmak, daha donanımlı olmak benim için hedef. Yeniliklere açık olarak ve kendimi yenileyerek, sanatın diğer dallarında da bir şeyler yapmak istiyorum.”

Kariyer planı:  Her zaman kendisini heyecanlandıran senaryoları ve oyunculuğunu geliştirecek işleri seçmeye çalışıyor. Bir aksiyon projesinde yer almayı, tiyatro ve sinema projelerinde var olmayı, oyunculuk yaparak yaşlanmayı istiyor. “Güzellik tek başına hiçbir şey ifade etmiyor. Kariyerimde doğru proje ve disiplin çok daha etkendi. Hepsi birleşince ortaya fark çıkmış olabilir diye düşünüyorum. Hepsi bir bütün.”

Gelecek Hayali: Gelecekte daha iyi işler yapmak, sınırlarını yükseltmek istiyor. “Bir art-house, sanat filminde rol almak isterim. Psikolojik derinliği zor olan bir karakteri de canlandırmak isterim.”

Rol modeli: Hayata bakış açısını örnek aldığı ve yolunu izlediği insan annesi.

Evde ne yapar?  Play-station oynamayı seviyor.

En büyük korkusu? En büyük korkularından biri örümcek. Yılanlardan da korkuyor, başarısızlık korkusu da var.

Hayatta neyi affetmez? İhaneti asla affetmez.

Neye para harcar?  Zaman zaman parfüme müsrifçe para harcadığı oluyor.

TELEVZİYON DİZİLERİ

2020- Öğretmen/ Gizem Bozkurt
2019 – Kardeş Çocukları /Hayat Çetin
2017/20128 – Fazilet Hanım ve Kızları/Ece Çamkıran

SİNEMA FİLMLERİ

2018- Aşk Bu mu? /Gülüm
2018- İyi Oyun / Ada
2017 – Kötü Çocuk/Kayla
2016 – İkinci Şans /Çiçek

ÖDÜLLERİ

2018 – 45. Pantene Altın Kelebek Yıldızı Parlayanlar Ödülü – Fark Yaratanlar

Türkiye Gençlik Ödülleri/ En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir